Opgaven

Deelsystemen

De 622 deelsystemen in ons beheergebied bestaan uit de poldergebieden en de vrij afstromende gebieden. De hogere zandgronden in het zuidoosten met de beeksystemen van de Lende, de Tsjonger en het Alddjip, de veenweidegebieden, de Greidhoeke en de hogere kleigronden in het noorden. Ze hebben allemaal hun specifieke eigenschappen, geschiedenis en opgaven voor het waterbeheer. De (KRW) plassen behoren ook tot de deelsystemen. Het gaat om de laagveenplassen Fryslân, Nannewiid en de Lytse Wielen.
Hoe groot de verschillen ook zijn, goed waterbeheer van de boezem is voor alle deelsystemen van groot belang. De deelsystemen zijn namelijk voor de aan- en afvoeren van water grotendeels afhankelijk van de boezem of de op de boezem afwaterende bekenstelsels. Alleen het deelsysteem van het noordelijk kleigebied heeft een eigen afvoer naar de Waddenzee. Maar voor dit gebied is de aanvoer van zoet water vanuit de boezem voor de verziltingsbestrijding weer van groot belang. Via de boezem laten we IJsselmeerwater in en verdelen het over ons beheergebied. Dit doen we voor het handhaven van een goed oppervlaktewaterpeil in de 8.000 peilvakken, conform de peilbesluiten, voor het bestrijden van verzilting en voor het verbeteren van de waterkwaliteit.
Als waterbeheerder werken we iedere dag aan het onderhouden en verbeteren van het watersysteem van de verschillende deelgebieden. Het areaal bestaat uit circa 1.000 poldergemalen, 5.750 stuwen en 5.150 inlaten, die we dagelijkse inzetten. De 5.900 kilometer hoofdwatergangen en bijna 118.000 km schouwwateren zorgen voor een fijnmazig watersysteem waarin we de functies in Friesland bedienen.
Binnen de begroting hebben we vijf thema’s gekozen die door alle opgaven heen terug te vinden zijn. Eén van deze thema’s is biodiversiteit. We willen als waterschap een bijdrage leveren aan het beschermen en verbeteren van de biodiversiteit. Dit doen we door in ons werk rekening te houden met flora en fauna en, waar mogelijk, dingen te doen of te laten die de situatie verbeteren. In 2021 hebben we onze ambitiebepaling voor het thema biodiversiteit vastgesteld. In 2022 werken we in een uitvoeringsplan nader uit hoe we deze ambities invullen. Ondertussen nemen we maatregelen waar zich kansen voordoen. Deze zijn terug te vinden bij de inhoudelijke maatregelen in deze begroting.

Deze pagina is gebouwd op 01/31/2022 16:57:26 met de export van 01/31/2022 16:43:40