Thema's

Klimaat algemeen

Klimaat

Vanaf begin 2016 hebben we de klimaatverandering en de gevolgen daarvan stevig op de agenda gezet. En wij niet alleen. Alle waterschappen zien klimaatverandering als de belangrijkste uitdaging voor de komende decennia. In de zomer van 2021 is dit onderwerp urgenter dan ooit gebleken, met dicht bij ons de rampen in Duitsland, België en Limburg en nog dichter bij de wateroverlast deze zomer in Fryslân. Ook het alarmerende rapport van het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) zet klimaatverandering op één.

In 2018 heeft het algemeen bestuur onze klimaatagenda ¹ vastgesteld. Daarin staan twee begrippen centraal: mitigatie en adaptatie. Bij mitigatie gaat het om het vermijden van de klimaatverandering of het verkleinen van de omvang ervan. Bij adaptatie gaat het om de omgang met de gevolgen ervan. Mitigatie en adaptatie hangen nauw met elkaar samen. Hoe meer we met een succesvolle mitigatie-aanpak weten te bereiken, hoe minder adaptatiekosten we hoeven te maken. De klimaatparaplu staat symbool voor deze samenhang.

Het is te simpel om te veronderstellen dat de waterschappen het wel even oplossen. Rijk, provincies, gemeenten, bedrijven en burgers zullen allemaal hun bijdrage moeten leveren. Klein of groot. Het is dus belangrijk om het waterbewustzijn van iedereen in Nederland te vergroten (de steel van de paraplu). Het vergroten van het waterbewustzijn zien we dan ook als een essentieel onderdeel van onze klimaatagenda.In het Deltaplan Ruimtelijke adaptatie zijn afspraken gemaakt over het klimaatbestendig en water robuust inrichten van Nederland. Een aanpak voor onze regio is vervolgens uitgewerkt in het Fries Bestuursakkoord Water en Klimaat (FWBK).

Deze pagina is gebouwd op 01/31/2022 16:57:26 met de export van 01/31/2022 16:43:40