Rioolwaterzuiveringsinstallaties, stuwen, duikers, vispassages en boezemgemalen. Het zijn voorbeelden van zogenoemde ‘assets’ die we beheren. Assets zijn de objecten van onze fysieke infrastructuur waarmee we het waterbeheer met betrekking tot veilig, voldoende en schoon vormgeven. Vanwege de diversiteit van ons beheergebied (klei, zand, veen, polders en gebieden met vrije afstroming, opmalingen et cetera), en de schaal en de mate van detail van ons watersysteem en waterketen, beschikken we over een enorme hoeveelheid kleine en grote assets.
Assetmanagement gaat over het planmatig beheren en onderhouden van deze assets. Zo brengen we in kaart welke assets we hebben, waar ze zich bevinden, wanneer ze zijn aangelegd en wat de staat van onderhoud is. Zo kunnen we goed bepalen welke assets we wanneer moeten onderhouden of vervangen. Goed assetmanagement is dus essentieel voor een betrouwbare infrastructuur. Nu en in de toekomst. Daarbij kijken we ook naar maatregelen die we moeten nemen om klimaatveranderingen het hoofd te bieden. Assetmanagement zorgt voor een betere voorspelbare en gelijkmatigere (financiële) planning. Daarnaast is er het assetbeheer, dat zich bezighoudt met de tactische uitwerking.
Opgavedoelstelling
De opgave bevat maatregelen die nodig zijn om assetmanagement binnen Wetterskip Fryslân verder te brengen en de noodzakelijke kennis erover te ontwikkelen en binnen de organisatie te delen. Daarnaast dragen we bij aan de strategische (beleids)doelen van Wetterskip Fryslân en het professioneel beheer van onze infrastructuur. Op basis van betrouwbare informatie (metingen, inspecties en monitoring) maken we keuzes. Daarbij kijken we naar de prestaties die we van onze assets verwachten de risico’s die we bij achterblijvende prestaties lopen en naar de kosten die we voor onderhoud en vervanging moeten maken.
Trends en ontwikkelingen

We hebben nog niet van al onze assets een compleet beeld. Daarom hebben we nog niet volledig wanneer onderhoud en vervanging nodig is en wat dit kost. Uit voorlopige inventarisaties blijkt dat hoge vervangingsinvesteringen te verwachten zijn. De kosten voor de vervanging zijn daarbij veelal hoger dan de kosten die voor aanschaf of overname zijn gemaakt. Daarom is nader onderzoek nodig.
Beleidskaders
Het bestuur wil ‘investeren in een inhaalslag voor de basisinformatie (legger en assetmanagement) om van daaruit het werk efficiënter te kunnen inrichten’ (Gewenst Peil 2019-2023).